Homepage
Homepage

© Copyrights / Auteursrechten

© Copyrights / Auteursrechten

© Copyrights / Auteursrechten

© Copyrights / Auteursrechten

© Copyrights / Auteursrechten

© Copyrights / Auteursrechten Bij ons alleen gesigneerde exemplaren

© Copyrights / Auteursrechten
+ Altijd gratis verzending binnen Nederland.
+ Veilige formulieren zonder bankgegevens.
+ Koop nu, betaal later met btw-factuur.

> Meest populair op dit moment (20-09-2021):


4) Bestseller
Bestseller


Internet & Intranet / Drs. J. Bouma

Historische ontwikkelingen (met internetwoordenboek)

Pocket, 212 bladzijden

ISBN 978-90-52941561. Tweede druk. Geen verzendkosten binnen Nederland!

eur NU 49.95 (1-2 dagen)

Deal van de dag

© Copyrights / Auteursrechten


Internet kent een voorgeschiedenis van slechts enkele tientallen jaren.

Na de uitvinding van de computer begonnen verschillende producenten verschillende systemen te ontwikkelen. Deze eerste systemen waren bijzonder duur en konden vrijwel niets vergeleken bij de moderne personal computer.

In 1969 vond een klein beetje standaardisatie plaats. Bell Laboratories ontwikkelde het UNIX besturingssysteem, speciaal gericht op het laten samenwerken van computers. Vooral op universiteiten werd het een populair systeem, omdat het hen gratis werd aangeboden.

In dezelfde periode werd de Advanced Research Projects Agency (ARPA) opgezet door president Eisenhower om onderzoek te gaan doen op militair gebied. Dit onderzoeksinstituut wilde haar computers op verschillende plaatsen laten samenwerken en ontwikkelde op basis van UNIX een standaard daarvoor.

Het netwerk moest aan twee cruciale voorwaarden voldoen.

Ten eerste moest het netwerk decentraal worden opgezet (er mocht geen centrale plaats in het computersysteem zitten waar alle functies bij elkaar kwamen, omdat één vijandelijke bom dan in één klap het hele systeem lam zou kunnen leggen).

De tweede cruciale voorwaarde was dat, als een deel van het netwerk uit zou vallen, de rest moest blijven werken. Alle aangesloten computers kregen dus de mogelijkheid om zelfstandig te draaien, al dan niet in samenwerking met de overige computers.

Daarom werd gekozen voor standalone computers en niet voor terminals (de laatste zijn volkomen afhankelijk van één basisstation, een server). Dit was qua aanschafprijs en onderhoudskosten duurder, maar relatief ongevoelig voor storingen.

Al snel werden ook enkele computers van de University of California Los Angeles (UCLA), de University of Utah en het Stanford Research Institute (SRA) eraan gekoppeld.

In feite was dat het eerste begin van Internet. Computers gingen op basis van een standaard samenwerken terwijl ze zich op verschillende plaatsen bevonden. Reeds in 1972 werd de mijlpaal van 50 op elkaars kabels aangesloten instituten bereikt. In datzelfde jaar ontwikkelde Ray Tomlinson het eerste programma dat post via het computernetwerk kon versturen. Ook ontstond in dat jaar FTP, het File Transfer Protocol, in feite niets meer en niets minder dan een gedetailleerde afspraak over hoe bestanden van computer naar computer op een standaardmanier konden worden overgedragen. In 1978 kwam UNIX met het UUCP systeem (Unix to Unix CoPy) om via telefoonlijnen op wederom een standaardmanier bestanden van UNIX te kunnen verzenden.

In Europa waren de ontwikkelingen aan de andere kant van de oceaan niet onopgemerkt gebleven. In 1983 werd de eerste voorloper van Internet, EUNET (European Unix NETwork) opgezet. Paul Mockapetris bouwde in 1984 een systeem dat op basis van de bestaande netten de afzonderlijke computers een eigen adres kon geven, zodat berichten gericht verstuurd konden worden zonder dat iedereen ze langs zag komen.

De grote groei begon in 1988. In dat jaar werden de eerste glasvezelkabels gelegd, die de overdracht van data veel sneller konden verstouwen dan de traditionele kabels.

Hetzelfde jaar werd nog een ander historisch feit voltrokken: Robert Morris, een student van de Cornell universiteit, bouwde het eerste virus en zette het op de tweede november om 20.00 uur op het systeem in de Verenigde Staten. Enkele uren later was het complete systeem (duizenden computers), mede dankzij een programmeerfoutje van de virusmaker, lamgelegd. Ondanks dit incident raakten steeds meer mensen enthousiast met betrekking tot het laten samenwerken van computers op afstand. Virusbestrijding werd een serieus beroep.

Het net groeide. Het Europese systeem werd aangesloten aan het Amerikaanse.

In 1992 werd het woord World Wide Web voor het eerst toegepast. Er was immers een wereldwijd netwerk ontstaan, dat allerlei computers met elkaar in contact bracht. World Wide Web (WWW) werd bijna synoniem aan het woord Internet -naar Internationaal Netwerk-.

Internet is een relatief nieuw medium, bedoeld om informatiestromen te gebruiken voor communicatiedoeleinden. Het is vergelijkbaar met televisie (er worden beelden op vertoond), met radio (geluiden kunnen simpel worden overgebracht, deze hoeven niet samen te hangen met de hiervoor genoemde beelden), met post (voor het verzenden van geschreven of getypte teksten is geen papier meer nodig), telefoon (het is mogelijk direct met één iemand of met een groep mensen tegelijk te communiceren), met telex of fax (documenten kunnen worden verstuurd), met modems (computers kunnen met elkaar communiceren), met supermarkten (goederen kunnen worden uitgekozen, betaald en vervolgens op ouderwetse wijze verstuurd) en met immens grote bibliotheken (Internet bevat veel elektronisch opgeslagen kennis).

Deze opsomming geeft reeds aan hoe veelomvattend Internet eigenlijk is. De mogelijkheden zijn enorm.

De aangesloten computers kunnen data, teksten, foto's, faxen, afbeeldingen, video's, films, enzovoorts uitwisselen. Het is mogelijk om full color papierloos post (of reclame) te sturen naar iedere aangesloten computer. Of een televisiecommercial. Het is mogelijk om een speciale wijn te kopen in Frankrijk met virtueel (electronisch) geld en vervolgens thuis te laten bezorgen. De werking van een ruimtevaartschip kan tot in het kleinste detail worden bekeken. Allerlei informatie over het leven van een bekende componist is in een paar muisklikken opgevraagd. De krant van vandaag kan op het scherm worden gelezen. Die van vorige maand ook. Bellen met beeld is technisch mogelijk. Tegelijkertijd radioluisteren ook. Een bedrijfspresentatie kan tegelijkertijd op tienduizenden plaatsen tegelijk worden aanschouwd. Real- time kunnen beurskoersen worden opgevraagd. Thuisbankieren is nu al doodnormaal. Een autofabrikant kan het publiek vragen hoe het nieuwe model eruit moet zien. Marktonderzoeken kunnen vanuit de luie stoel worden uitgevoerd, want de enquêtes worden verstuurd, ontvangen en verwerkt door de bureaucomputer. Het dagelijks boodschappen doen kan overbodig worden. Simpelweg via Internet kopen, betalen en het dan laten brengen is voldoende. Het scheelt nog tijd ook.

Maar hoe werkt een intranet eigenlijk? Een Intranet is gebaseerd op het Internetprotocol. Alleen wordt met het laatste aangegeven dat het om het volledige, wereldwijde netwerk van aangesloten computers gaat. Met intranet wordt bedoeld dat het gaat om een lokaal groepje computers die op basis van de Internetmethodieken met elkaar communiceren. Binnen het wereldwijde Internet bestaan dus meerdere kleinere Intranetten.


BestsellerCopyrights

 

Vele anderen
bestelden ook:Bestseller
Copyrights
Bestseller
Copyrights
Bestseller
Copyrights
Bestseller
Copyrights
+ GoedBoek is gespecialiseerd in originele, gesigneerde auteursexemplaren.
+ GoedBoek is eigenaar van ISBN stamnummers 97890-811191 en 97894-902820.
+ GoedBoek is als uitgever 9172380 geregistreerd bij centraal boekhuis.
+ GoedBoek is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel sinds 1994.
+ GoedBoek is officieel partner van Bol.com.

 

Start

 

Nederlands

 

English

 

Customer Service

 

postmaster@goedboek.nl